A nagy műanyag átverés

Minden műanyag újrahasznosítható! Hazugság!

Ha nem leszel tudatosabb fogyasztó ...

Ha a műanyagtermelés és vásárlás így folytatódik, akkor 2050-re az óceánokban több lesz a mikro műanyag, mint a hal.

 

Az újrahasznosítás nem vet véget a műanyagszennyezésnek. 

Nézd csak egy héti a napi vásárlásaidat. Mennyi műanyag van azokban a termékekben, csomagolásokban, amiket hazaviszel a boltból? 

Évente 380 millió tonna műanyagot gyártanak. Úgy képzeld el, mintha PERCENKÉNT 1 teherautónyit műanyagot öntetnénk az óceánba MINDEN NAP.

QT Dec 5 image 1600x0 c default
A világ és Európa műanyag előállítása 
1950-2018 között millió tonnában kifejezve

Minden műanyag újrahasznosítható! Hazugság!

Minden műanyag újrahasznosítható? Nem. A műanyag fólia és ZACSKÓ -amiben a kiflit, az almát, a hagymát stb. hazaviszed a boltból- nem kerül újrahasznosításra, mert belegabalyodnak a gépekbe és megakasztják őket, ezért ezekkel nem foglalkoznak a cégek.

 

A legtöbb kidobott műanyagot nem lehet újrahasznosítani. Több ezer fajta különböző műanyag létezik, melyeknek más-más az összetételük. Az újrahasznosítás csak akkor lehetséges, ha ezek a különböző típusok nem keverednek egymással. 

 

Az összes legyártott műanyagnak csak a 9%-át hasznosítják újra. A többit elégetik, szétszórják, elássák vagy szemétlerakókba kerül. Mindegyik megoldással rettentő mértékben szennyezve a környezetet és a levegőt. Mivel a legtöbb szemétlerakó vízfolyások mellé kerül, az áradások pedig a tengerekbe és az óceánokba szállítják a műanyagot.

A műanyagok túlnyomó része földgázból és kőolaj termékekből származik.

A műanyagokat 7 kategóriába sorolták. Ebből a hét kategóriából azonban csak kettő volt valójában újrahasznosítható. Habár a fogyasztókkal, vagyis veled azt hitették el, hogy minden, ami műanyag az újrahasznosítható. Jelenleg csak az 1-es 2-es és 5-ös kategória hulladékai kerülnek újrahasznosításra.

Mit tehetünk? Hagyjuk abba a vásárlást? Nem kell! Csak használjuk az eszünket és vásároljunk tudatosabban. Gondoljuk meg kétszer, hogy mit vásárolunk meg vagy, hogy tudjuk-e helyettesíteni valahogy. Vásároljunk újrahasznosított és/vagy környezetbarát termékeket.

Érdekesség

2017 július 18-án Kína betiltotta a szemét (műanyag) importálását. Eddig ugyanis Kína volt a világ legnagyobb műanyagszemét felvásárlója és újrahasznosítója. A betiltás oka az újrahasznosítás nyomán keletkező óriási mértékű környezetszennyezés. A tilalom után Európa, az USA és a világ többi része gyakorlatilag napokon belül megérezte. Nem volt hova tenni a szemetet! Aztán dél-kelet Ázsia lett a világ következő szemétlerakója. Kérdés, hogy amikor ők is eljutna a kínai felismeréshez mi fog történni.

Ha tetszett, kérlek oszd meg!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Geofy