24 szuper hír 2019-ből, amit imádni fogsz ha szereted a bolygónkat

2019 egy igen meghatározó év volt a klímaváltozás elleni harc szempontjából. Több száz millió fát ültettek el a világon, az innovatív környezetbarát megoldások sokkal nagyobb figyelmet kapnak, csakúgy mint a milliónyi ember aki felvonult az utcákon a klímaváltozás elleni harcot támogatva.

És bár emellett rengeteg szörnyűség is történt ami ellen továbbra is harcolnunk kell, kezdjük az évet pozitívan!

Íme 30+1 szuper hír a bolygónknak 2019-ből.

One Tree Planted-22

FAÜLTETÉS

 • Etiópia masszív faültetése
  Etiópia új faültetési rekordot állított fel: 350 millió fát ültettek el mindössze 1 nap alatt. Az akció egy nagyszabású terv része, aminek célja hogy az aszállyal sújtott ország erdősítését segítsék 4 milliárd fa elültetésével.

 

 • India 220 millió fát ültetett el 1 nap alatt
  India is beszállt a faültető akcióba: diákok, tisztviselők és még számtalan lakos tucatnyi fajtájú fát telepített az utak mellé és az erdőkbe hogy növeljék a zöld területek arányát.

 

 

 • Kanada ígérete: 2 milliárd fa 10 éven belül
  És ez a faültetés csak a legolcsóbb megoldása Kanadának a klímaváltozásra: a miniszterelnök megfogadta hogy 3 milliárd dollárt fognak költeni szárazföldi és vízvédelmi projektekre 2030-ig. Ebbe tartozik bele a 2 milliárd fa is.

 

 • Bónusz: 114 fát ültettünk el közösen 2019-ben
  Az általatok vásárolt karkötőkből összesen már közel 140 ezer forint támogatás gyűlt össze az állatok mentésére, az óceántisztításra, illetve faültetésre. Ennek köszönhetően 114 fát ülthettetünk el veletek többek közt Indonéziában és az Amazonasnál, segítve a sérült területek gyógyulását. Katt ide ha még nem ismered a Geofy-t.

 

állatos karkötő

ÁLLATVÉDELEM

 • Nő a tigrisek száma Indiában!
  A legújabb számlálás alapján már a tigrisek száma 2967 az országban, ami 33%-kal több mint 4 évvel ezelőtt! (Az 1900-as évek elején több, mint 100,000 tigris élt Indiában)

 

 • Emelkedik a hegyi gorillák száma
  Egy új számlálás kimutatta hogy növekszik a hegyi gorillák száma az ugandai Bwindi Impenetrable nemzeti parkban. Ez az egyetlen faj az emberszabású majmok közül amelynek populációja növekszik, köszönhetően a helyszíni erőfeszítéseknek amik a legvédettebb fajjá tették a hegyi gorillákat a bolygón.

 

 

 

 • A kaliforniai kondorkeselyű visszatérése
  Évszázadokig hanyatlott a számuk, de most új mérföldkövet sikerült elérniük: kikelt az 1000. keselyű is! A ’80-as években Észak-Amerika legnagyobb madara szinte teljesen eltűnt, mindössze 2 tucatnyi maradt fent. Ma már a számuk várhatóan 300, illetve 500 keselyűvel nő tovább ha a fogságban élőket is beleszámítjuk.

 

 • A hosszúszárnyú bálnák újra akcióban!
  Az észak-atlanti hosszúszárnyú bálnák száma az egekben van! A legutóbbi kutatás szerint a számuk 25,000-re tehető, ami szinte ugyanannyi mint amennyi a bálnavadászat létezése előtt volt!

 

 • Zambia régiójában 50%-kal csökkent az elefánt orvvadászat
  1950 óta Zambia 90%-át veszítette el az elefántjainak az orvvadászat miatt. A régió most Zambia elefántpopulációjának a 60%-ának ad otthont és felére csökkentette az orvvadászatot. Ez a hatalmas csökkenés egy közösségi programnak köszönhető, amely a nemzeti park mellett élő emberekre fókuszál. A program oktatást és alternatív megélési lehetőségeket kínál, ezzel megelőzve azt hogy az emberek az orvvadászatba meneküljenek pénzt remélve.

 

Nemzeti Parkok

 • A Grand Canyon nemzeti park 100 éves lett
  1919 február 26-án az amerikai elnök, Woodrow Wilson létrehozta a Grand Canyon nemzeti parkot Arizonában. Most, száz év elteltével a park 6 millió turistát számol minden évben és a világ egyik leggyönyörűbb helyszíne.

 

 • A White Sands Új-Mexikóban az USA legújabb nemzeti parkja
  A helyiek 100 éves munkájának gyümölcse beért és nemzeti parkká nyílvánították White Sands-et. A park nem csak lélegzetelállító látványt nyújt, hanem fosszillizált lábnyomokat is a jégkorszakból. Kétségkívül remek bővítése a nemzeti parkoknak.
climate-action-4150536_1280

AKTIVIZMUS

 • Global Climate Strike: 4 milliónál is több ember vett részt
  Greta Thunberg #FridaysForFuture akciója és az, hogy egyre többen ismerik fel hogy a Földünk nem jó irányba halad rengeteg címlapsztorit eredményezett. Milliónyi ember gyűlt össze (és gyűlik össze jelenleg is) világszerte hogy kényszerítsék a kormányokat és vezetőket hogy cselekedjenek és csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását és formálják a gazdaságot fenntarthatóbbá.

 

 • A pápa bebizonyította hogy klímaváltozás-aktivista
  Ferenc pápa üzent a világ pénzügyminisztereinek egy klímaváltozás elleni konferencián és panaszkodott a világ vezetőire amiért nem cseledkednek. Sürgette a minisztereket hogy teljesítsék a fenntartható fejlődés céljait, illetve a párizsi klímaegyezményben megfogalmazottakat. 2 milliárd katolikussal a világban a pápa szava hatalmas érték és örülni kell hogy fellép a klímaváltozás ellen.

 

INNOVÁCIÓK, FEJLESZTÉSEK

 

 • A mexikói start-up mesterséges fákkal harcol a légszennyezés ellen
  Nyílván nem olyanok mint az igaziak, de a BioUrban mesterséges fái annyi szennyezést tudnak felszívni, mint amennyit 368 valódi fa. A vasszerkezetet egy start-up tervezte ami mikroalgákat használ hogy kiszűrjék a CO2-t és a többi szennyezőanyagot a levegőből. Legalább vannak robotfáink, ha kéne egy B terv.

 

 • Faültető drónok a még hatékonyabb erdősítésért
  Egy tech-cég reményei szerint 1 milliárd fát fog ültetni 2028-ig, drónokat használva. Elvárásaik szerint a technológiájuk addig fog fejlődni, hogy gyorsabban tudnak majd fákat ültetni, mintha azt emberek végeznék. A drónok előre csíráztatott magokat lőnek majd a földbe, amelyek körülbelül ugyanannyiba kerülnek mint egy átlagos facsemete.

 

 • Mexikói kutatók lebomló műanyagot hoztak létre fügekaktuszból
  Az újfajta műanyag 1 hónap alatt lebomlik a talajban, vízben pedig pár nap alatt szétbomlik! Ez a remekül szolgálhat fenntartható alternatívaként a hagyományos műanyag helyett. Az anyag nem mérgező, sőt állatok és emberek is elfogyaszthatják gond nélkül.

 

clear-glass-bottle-with-white-cap-3457243

SZABÁLYVÁLTOZÁSOK

 • Az olasz gyerekeknek tanulniuk kell a klímaváltozásról
  2020 januárjától az olasz iskolákban a gyerekeknek 33 órájuk lesz minden évben ahol a klímaváltozásról és a fenntarthatóságról tanulnak. Az elsőként a világon Olaszország vezette be ezt a tantervébe és remélhetőleg egyre többen fognak csatlakozni hozzá.

 

 • Az EU betiltja az egyszer használatos műanyagokat
  Január 18-án az EU megszavazta és kihirdette a korlátozásait az egyszer használatos műanyagokra, olyanokra mint például a műanyag evőeszközök, tányérok és szívószálak. Miközben a döntés célja az hogy csökkentsük a hulladékot és a pazarlást, ezzel együtt körülbelül 24.9 milliárd dollárt spórolunk meg a környezetszennyezésen 2030-ig.

 

 • Costa Rica 2050-ig karbonsemleges lesz
  A közép-amerikai ország bemutatta a tervét, hogy teljesen száműzze a szén-kibocsátását az elkövetkező 30 évben. Az összes taxijuk és buszuk elektromos lesz, illetve befektetnek alternatív üzemanyagforrásokba, de legfőképp kiterjesztik és fenntartják az erdős területeiket.

 

 

 • New York törvénybe írta a klímaváltozás elleni harcot
  Az új törvényt áprilisban elfogadták, amelynek célja hogy radikálisan megnöveljék a város szerepét a klímaváltozás elleni harcban. Az egyik legnagyobb lépés példul az, hogy a 2300m2-nél nagyobb épületeknek 2030-ra 40%-kal, 2050-re pedig 80%-kal kell csökkenteniük a kibocsátásukat.

 

Összegzés

2019 a felismerés éve volt.
Már sok millióan tudatában vannak a klímaváltozás elleni harc jelentőségével.
Kezd hódítani a zero waste életmód és a cégek is felismerik hogy változtatniuk kell.
Én bízok benne hogy ez a trend egyre csak erősebb lesz és igazi változást fogunk okozni – együtt menni fog.

Boldog Újévet! 🙂

Ha tetszett, kérlek oszd meg!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Geofy