Ásvány tudásbázis

Ónix

Stresszoldás, energia, kitartás, védelem, stabilitás.

Nem nehéz összetéveszteni az obszidiánnal és még néhány ásvánnyal. Az ónix segíthet a szervezet egyenletes energiaáramlásában, épp ezért hasznos lehet, amikor kiegyensúlyozatlanok vagyunk, nehéz időszakot élünk meg lelkileg. Hasznos lehet, amikor úgy érezzük gödörben vagyunk és épp készülnénk feladni vagy nem látjuk a kiutat egy-egy nehezebb élethelyzetből. A csontra kifejtett pozitív hatása a fogak egészségét is javíthatja.

Tejkvarc

Gyulladásgátlás, szem, bőr, ízületi gyulladás, csonterősítés, emésztés, vér, aura tisztítás.

Másik néven Hókvarc. Gyógyhatása azonos a hegyikristályéval, de annyiban különbözik tőle, hogy lassabban fejti ki a hatását. Megtaníthat uralkodni az indulataink felett, segíthet higgadtnak maradni. Épp ezért segítségünkre lehet nehéz döntések meghozatalakor, vizsgák, interjúk, tárgyalások idején, amikor hajlamosak vagyunk hirtelen felindulásból cselekedni, válaszolni.

Füstkvarc

Alvászavar, elektromágneses szmog(!), has, fájdalomcsillapítás, ásványi anyagok felszívódása, görcsök.

A füstkvarc az egyik legerősebb ismert földelő ásvány. Egyesek szerint katonák is tartottak maguknál füstkvarcot, hogy elkerüljék a balszerencsét. Pozitív hatással van a férfiasságra, védelmez a negatív energiákkal szemben, görcs és stressz oldó hatású. Hatását főleg a has és a lábak területén képes kifejteni. Energizálja a testet és segíti az ásványi anyagok beépülését. Egy nagyon fontos hatása, hogy véd az elektromágneses szmog ellen, ami napjainkban óriási. Ha rosszul alszunk tegyük a párnánk alá!

Karneol 

Fejfájás, izületi gyulladás, anyagcsere, idegrendszer, depresszió, termékenység, vese, vérellátás.

A Karneolt már a középkorban is használták a fejfájás csillapítására. Serkenti az anyagcsere működését, nyugtatja az idegrendszert, jótékonyan hat a női szaporítószervekre, és növeli a termékenységet. A kaneolt szintén előszeretettel használták, mint a szülés levezetésének egyik fontos segédeszközét, mivel vérzéscsillapító hatásáról is ismert. Mindemellett kedvezően hat a depresszió, valamint az ízületi gyulladások tüneteire. Serkenti a vesék működését, és meggyorsítja a sebgyógyulást. A karneol ékszerként viselve kifejti jótékony hatásait a szervezetre.

Citrin

Hasnyálmirigy, pajzsmirigy, cukorbetegség, méregtelenítés, idegrendszer, boldogság, sejtregeneráció, önbizalom.

A citrin a 12 mesterkristály egyike, a Napfonatcsakra köve, erős védelmező erejéről ismert. Sejtregeneráló hatású, energetizálja az egész szervezetet, jótékonyan hat a hasnyálmirigy és a pajzsmirigy működésére, így a cukorbetegség megelőzésében is jó társunk lehet. A bőrünk egészségére is kedvezően hat, valamint erősíti az idegrendszert. Már a 16. században is úgy tartották, hogy a citrin a Nap erejét magában hordozva boldogságot, életörömöt, önbizalmat és gazdagságot hoz viselője életébe.

Bőrfelülettel érintkezve képes a legjobb hatást kifejteni, így ékszerként viselni ideális.

Szodalit

Önértékelés, lelki béke, szem, vérnyomás csökkentés, zsíranyagcsere, torok problémák.

A szodalit a 12 mesterkristály egyike, a Torokcsakra köve. Az önbizalom kövének nevezik, mert úgy tartják elősegíti belső fejlődésünket, harmonizálja a testet és lelket, elősegíti az önmagunkkal való kapcsolódást. Mivel a szem egészségére jótékonyan hat, előszeretettel használták a szem gyulladásos betegségeinek kezelésére. Azonban a szodalit a Torokcsakra köve, így kedvező hatásait főleg a test ezen területén képes kifejteni.

Ametiszt

Spiritualitás fejlesztése, koncentráció, vérnyomás stabilizálás, érrendszeri problémák, fájdalomcsillapítás, stresszoldás, aura védés.

Az Ametiszt a Koronacsakra köve, a 12 mesterkristály egyike, ezek közül is a legerősebb ásvány. Általános fájdalomcsillapító hatásáról ismert. Stresszoldó, javítja a koncentrációt, kiegyensúlyozottá tesz. Párnánk alá téve elősegíti a mély, nyugodt alvást. A Koronacsakrára hatva intuitívabbá teszi viselőjét, és elősegíti annak spirituális fejlődését. Tisztítja és védelmezi auránkat.

Leghatékonyabb ékszerként viselve, azonban kezünkben tartva meditáció közben nagyon hatásos társunk lehet.

Tigrisszem

Nyugtató, idegrendszer, epilepszia, koncentráció, bátorság, önbecsülés, csontok, szem.

A Tigrisszem a 12 mesterkristály egyike. Jótékonyan hat az idegrendszerre, serkenti az agyi funkcióit és növeli a koncentrációs képességet. A szem és csontok megbetegedéseire is kedvezően hat. Ékszerként viselve kiegyensúlyozza a Jin- és Jangenergiát, viselője optimistábbnak, bátrabbnak érezheti magát.

Fontos azonban, hogy nem szabad egy hétnél tovább hordani megszakítás nélkül, mivel gátolhatja az energiaáramlást a szervezetben. Viseljük a jobb karon, de mindig figyelve arra, hogy időnként levegyük.

Achát

Védő, szerencsehozó, nyugtató, agy, emésztés, aura tisztítás.

Az achát ásványt már az ókorban is  szerencsehozó és védelmező ereje miatt tisztelték. Úgy tartják, elnyeli a negatív energiát és erős földelő tulajdonságú. Jótékonyan hat a fizikai, szellemi és érzelmi egészségünkre. Stresszoldó, nyugtató hatású, védi az aurát, kedvezően hat az emésztésre.

A Gyökércsakrára hatva serkenti a szaporítószervek működését.

Hegyikristály

Hormonháztartás, sejtregeneráció, védő, immunerősítés, depresszió, idegrendszer, méregtelenítés, anyagcsere, vércukor, energia.

A Hegyikristály az egyik fő ásvány a 12 mesterkristály közül. Úgy tartják, megvéd a betegségektől, negatív energiáktól és erős gyógyító hatású. Jótékonyan hat az immun- és idegrendszerre, az emésztésre, egyensúlyba hozza viselőjét, mivel oldja az energiaáramlásban keletkezett blokkokat. Szabályozza a hormonháztartást és a vércukorszintet. A hegyikristály tartalmaz minden létező színt, így az összes csakránkon kifejti jótékony hatását. Más ásványokkal együtt viselve erősíti azok hatásait. A legideálisabb ásvány meditációhoz, mivel ráhangol spirituális céljainkra.

Lávakő

Sejt-vízutánpótlás, izomerősítés, méregtelenítés, kötőszövet regeneráció, vérkeringés, idegrendszer.

Többezer éve ismert kő, már az amerikai indiánok, sámánok is kihasználták gyógyító erejét. Méregtelenít, serkenti a test vízutánpótlását, elősegíti a sejtregenerációt és nyugtatja az idegrendszert.

Ékszerként hordva kifejti jótékony hatását, vagy a megfelelő testrészre is helyezhetjük gyógyítás céljából.

Obszidián

Földelő energia, prosztata, lelki és ízületi problémák, méregtelenítés, vérkeringés, érelmeszesedés.

Egyik legrégebben ismert ásvány, már a kőkorban ebből készültek az első pengék, amelyeket vezetőjük mellé temetve védelmezte azokat a túlvilágon. Úgy tartották, elűzi a démonokat. A középkorban már fájdalomcsillapításra használták.

Elnyeli a negatív energiákat, és kiegyensúlyozza a szervezetet. Földelő és méregtelenítő hatású, serkenti a vérkeringést. A prosztata elváltozásaira is jótékonyan hat a hasra helyezve.

Hematit

Vérképződés, betegség utáni felépülés, vasfelvétel, oxigénellátás.

Az ókorban a Hematit ásványt a vérképződés elősegítésére használták, ezért vérkőnek is nevezik. Segíti a komolyabb betegségek utáni felépülést, fokozza a megfelelő sejtképződést és a sejtek oxigén-felvételét. A gyökér-csakrára hatva erőt és szilárdságot ad viselőjének.

A hematit viselése gyulladás esetén nem ajánlott!

 

Tájképjáspis

Földelő hatású ásvány, mely erősíti a gyökércsakra és a köldökcsakra működését. Energizálja a bőrt, a gyomorot, jótékony hatással van az emésztésre, az immunrendszerre. Segíti a lelki megtisztulást és ezáltal a méregtelenítést. Jótékony hatással lehet az allergiások tüneteire.

A lelki támogatás mellett segítséget nyújt a nehéz döntések meghozatalában és életenergiával tölt fel. Kezdő meditálóknak segítségére lehet, mert megkönnyíti az elmélyülést.

Narancs kalcit

Depressziót, szorongás, érzelmi egyensúly, epehólyag.

Másik nevén néven mészpát. Többezer éve szerepe van a gyógyításban. Nyugtatja az irritált bőrt és képes megtisztítani a környezetünket. Lélek nyugtató tulajdonsága miatt önbizalmat adhat és csökkentheti a depressziót. Ezenkívül jótékony hatással lehet az immunrendszerre és a csontokra. A hét fő csakrát szintén képes energizálni.

 

Matt howlit

Fejfájás, zsírégetés, kálcium szint, méregtelenítés, izomlazító, gyomor, prosztata, csontok.

Másik néven Magnezit. Képes csökkenteni görcsös fejfájást és megnyugtatja a szervezetet. Zsírégető hatása van, mivel felgyorsítja a zsíranyagcseréjét a szervezetben, így nélkülözhetetlen segítség lehet a fogyókúrázók számára. Segíti a magnézium felszívódását, egyensúlyban tartja a szervezetben a kalciumszintet és kiválóan alkalmazhatjuk rosszullétek esetén is. Méregteleníti a szervezetet és semlegesíti a testszagot. Gyógyítja a csontok és a fogak betegségeit. Izomlazító hatása van, segíti a gyomor működését, gátolja a véralvadást, rugalmassá teszi az érfalakat, megelőzi az érelmeszesedést és tágítja a koszorúereket. Jótékony hatása van az epekőre és gyógyítja a prosztataproblémákat is. A Magnezit színe fehér, viszont találkozhatunk kék ( türkinit ), zöld, vagy piros színezett howlittal is.

Aventurin

Szív, alvás, geopatikus stressz, eletromágneses szmog, idegrendszer, aura védelem.

Leginkább a szívre kifejtett pozitív hatásáról ismert, már a 18. század óra. Rendkívül erős nyugtató ásvány, minek következtében nyugalmat biztosít a viselője számára. Képes csökkenteni a koleszterinszintet. Védelmez a geopatikus (vízfolyások vagy vízerek) stressz ellen és az egyre nagyobb elektromágneses szmog okozta negatív hatásokat is képes enyhíteni. Elősegíti a mély és pihentető alvást.

Jáspis

Emésztőrendszer, stresszoldás, auratisztítás.

A Jáspis ásványnak rengeteg fajtája ismert. Általános hatásaik mellett, más-más fajtáknak külön is megvannak a jótékony hatásai. Pozitív hatással lehet az emésztőrendszerre és az ivarszervekre is. Védelmet biztosít a viselőjének, épp ezért régen a harcosok fegyverébe is belefoglalták őket. Képes növelni a viselője türelmét, ezáltal javulhat a problémamegoldó képesség. Tisztítja az aurát és magába szívja a negatív energiákat. Ez utóbbi tulajdonsága miatt fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk! Erről bővebben lejjebb olvashatsz.

Kalcedon

Kommunikáció, hormontermelés, gyulladáscsökkentés, cukorbetegség, vérnyomás csökkentés, szem.

A vizet és a levegőt képviseli. Már az ókorban is ismerték és használták. Képes fejleszteni a kommunikációs képességet, ezáltal önbizalmat ébreszt a viselőjében. Immunrendszer erősítő hatása mellett, gyulladásgátlóként is használják. Cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott a viselése. A agyra kifejtett pozitív hatása miatt vizsgák idején hasznos lehet a viselése. Ezenkívül a rendszeres fül- és szem panaszok esetén is ajánlott.

Rózsaopál

Kreativitás, önismeret, önértékelés.

Főleg a szerelemmel, szenvedéllyel és erotikával azonosítják. Erősíti az érzelmi állapotot és oldhatja a gátlásokat, ezért fontos, hogy felismerjük mikor szabad hordanunk! Ha tudjuk magunkról, hogy lobbanékonyak, türelmetlenek vagyunk, akkor nem javasolt! Javítja az emlékezőképességet és pozitív hatással lehet a vese, valamint az inzulintermelésre.

Rózsakvarc

Mesterkristály, nyugtatás, kommunikáció, méregtelenítés, szív

Pozitív hatással lehet a nők termékenységére. Segít önismeretet gyakorolni, nyitottá tehet az új kapcsolatok iránt és pozitív hatással lehet az önbizalomra is. Stresszes helyzetben nyugtató hatása segíthet a viselőjének a türelem megtartásában. Oldja az érzelemi blokkokat. Segítheti a szervezet méregtelenítését és stabilizálja a vérnyomást.

Tartsd „tisztán” és „töltsd fel” rendszeresen az ásványaidat

Sokan nem is gondolnak bele, hogy az ásványokat is kell “tisztítani” és időnként „tölteni”.

Persze ezzel nem mindenki törődik és ezzel sincsen semmi baj, hiszen egy ásványékszer önmagában is gyönyörű, azonban akik -mint mi is- egy kicsit nyitottabbak a spiritualitás és a nem nyugati orvoslás iránt azoknak javasoljuk, hogy ne csak egy díszként vagy ékszerként tekintsenek az ásványokra, hanem tulajdonítsanak nekik egy picit mélyebb értelmet.

Válassz olyan ásványt, ami a segítségedre lehet gyógyhatásával vagy mentális erejével. Az ásványok pontos tulajdonságairól, az ásvány-tudásbázisunkban olvashatsz bővebben.

Amikor ásványok tisztításáról beszélünk, akkor nem a hagyományos értelemben vett tisztításra kell gondolni. Mivel az ásvány ékszerek általában nálunk vannak, a testünkön viseljük őket, ezért ugyanannyi emberrel kerülnek kontaktusba, mint mi magunk. Az ásványok könnyen átveszik mások rezgéseit. Épp ezért, egyes ásványoknál nem ajánlott, hogy azokat más is megfogja vagy hozzáérjen rajtunk kívül.

Az ásványok tisztításának és feltöltésének több módja is van.

Javasoljuk, hogy amikor megkapod az Geofy ásvány karkötődet, rögtön végezd el ezt a szertartást, illetve ha rendszeresen hordod is, akkor néhány naponta-hetente egyszer.

A Só energiájával

Talán az összes közül ez a legismertebb módszer az ásványok tisztítására.

Fogj egy kisméretű tálat és tégy bele tiszta, adalékmentes tengeri sót. A sót fedd le egy -lehetőleg vékony- pamut anyaggal, majd erre helyezd rá az ékszert és hagyd pihenni egy éjszakát. Fontos, hogy az ékszert ne érje só közvetlenül, mert kárt tehet benne!

A Tűz energiájával

Gyújts meg két teamécsest, az ékszert, ásványt pedig helyezzük e két gyertya közé és hagyjuk ott, amíg le nem égnek.

A Füst energiával

Gyújts meg egy füstölőt és kezünkben tartva forgassuk az ékszert a füstölő felett, hogy annak füstje átjárhassa azt. Ezt elegendő néhány percig végeznünk. Ha akarod és úgy érzed szükséges, hagyd az ékszert a füstölő mellett, amíg az le nem ég.

A Víz energiájával

A karkötőt tedd enyhén folyó langyos víz alá és néhányszor forgasd körbe. Ezután helyezd egy puha törölközőre, de nem töröld át! Hagyd, hogy magától megszáradjon.

A lávakő és az amazoni kőből készült karkötők tisztítása vízzel NEM ajánlott!

A Nap energiájával

Egyszerűen helyezd az ásvány karkötődet a napra 10-15 percre. Nagyon fontos, hogy nem szabad tűző napra tenni! Legjobb neki a szórt fény, a reggeli felkelő, illetve a legnyugvó nap sugarai.

A rózsakvarcok tisztításához és feltöltéséhez nem ajánljuk, mert könnyendén kifakulhatnak!

A Hold energiájával

Ez egy picit körülményesebb módszer, csak teliholdkor és tiszta égbolt esetén alkalmazható. Tedd az ablakpárkányra vagy olyan helyre, ahol az éjszaka nagy részében érheti a Hold fénye és tudod, hogy biztonságban van.